22 Δεκ, 1998

Αναζητώντας τη Βερενίκη ΕΡΤ 1998, 8ο επεισόδιο

Στη Δήλο, στο ναό του Απόλλωνα, θεού του Φωτός,  ο καθηγητής αναρωτιέται αν το φως είναι σωμάτιο, κύμα ή έχει δυική φύση. Και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, κάτω από το απόλυτο φως της Δήλου, συζητά με τον μπάρμπα -Ζαχαρία, για το μύθο του Απόλλωνα και τις Νεράιδες.

Ο Βασίλης Κάλφας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης συζητώντας με τον καθηγητή, υπενθυμίζει τις  αναφορές των Προσωκρατικών στο φως, στα τέλη του 5ου αιώνα και τον Τίμαιο, όπου ο Πλάτωνας καταθέτει τις απόψεις των επιστημόνων της εποχής για το φως αλλά δίνει και τη δική του χροιά : το φως είναι δώρο των θεών, μέσω του οποίου ο άνθρωπος φτάνει στη Φιλοσοφία.

Η φωτογράφος Τζέλη Χατζηδημητρίου βιώνει το φως στα Λουτρά της Λέσβου και στη Δήλο και εξιστορεί το ρόλο του στη φωτογραφία.

Και στα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς, ο καθηγητής ακούει από τον Γιώργο Αρβανίτη, πώς ένας Διευθυντής Φωτογραφίας υποτάσσει το φως στον κινηματογράφο.

Στο Παρίσι τέλος, στη Vilette, ο καθηγητής Γιάννης Ηλιόπουλος  μετρά την ταχύτητα του φωτός και απαντά στο αρχικό ερώτημα του καθηγητή: το φως, ανάλογα πώς το παρατηρούμε, άλλοτε είναι κύμα κι άλλοτε σωμάτιο!

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.