15 Δεκ, 1998

Αναζητώντας τη Βερενίκη ΕΡΤ 1998, 7ο επεισόδιο

Όσο κι αν η λογική μας λέει το αντίθετο, κέντρο και πέρατα στο Σύμπαν δεν υπάρχουν. Το Σύμπαν έχει μια αρχή στο χρόνο με τη Μεγάλη Έκρηξη, έχει δηλαδή ιστορία. Έχει όμως άραγε και κάποιον σκοπό;

Στο Παρίσι ο καθηγητής συζητά με τον σπουδαίο στοχαστή Κορνήλιο Καστοριάδη τη θεωρία της Ανθρωπικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία το κλειδί στην κατανόηση του Σύμπαντος είναι η ανάγκη υπάρξεως της νοήμονος ζωής. Εκείνος εκφράζει ισχυρές αντιρρήσεις για την θεωρία της Ανθρωπικής Αρχής.

«Στην πρώτη σειρά των επισήμων» ο καθηγητής συναντά τον νεαρό ερασιτέχνη αστρονόμο Μανόλη, ένα παιδί που αγαπά την Αστρονομία και παρατηρεί τον ουρανό από 4 ετών. Και συνομιλούν για το Σύμπαν.

Στον Σκίνακα, χάρις στον καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη, απολαμβάνουμε  εικόνες δημιουργίας άστρων και ακούμε ιστορίες για συγκρούσεις κομητών, αστεροειδών και για ...λαίμαργες μαύρες τρύπες. Στην Οξφόρδη, τέλος, ο  αστροφυσικός George Efstathiou εξηγεί γιατί το Σύμπαν δεν έχει κέντρο: γιατί διαστέλλεται!

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.