08 Δεκ, 1998

Αναζητώντας τη Βερενίκη ΕΡΤ 1998, 6ο επεισόδιο

Η φευγαλέα ύπαρξη των νετρίνων - δεν έχουν μάζα ούτε ηλεκτρικό φορτίο αλλά ταξιδεύουν πάντα με την ταχύτητα του φωτός - κάνει την ανίχνευσή τους πολύ δύσκολη.

Ο καθηγητής φτάνει στην Πύλο και  αναζητά τη Βερενίκη βαθειά μέσα στη θάλασσα στο πείραμα NESTOR,  που θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει νετρίνα που φτάνουν από το Σύμπαν.

"Αν, όμως, εκτός από τη σοφία του", σκέφτεται ο καθηγητής,  "ο Νέστωρ έχει και λίγη τύχη, ένα νέο παράθυρο θ΄ανοίξει στην επιστήμη: η Αστρονομία των νετρίνων."

Ο Ίων Σιώτης από τον Δημόκριτο εξηγεί το πείραμα της Πύλου μιλώντας μας για την ενέργεια και την ύλη, τα φωτόνια και τα νετρίνα. Και στο κάστρο της Πύλου, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λεωνίδας Ρεσβάνης καταγράφει τις προοπτικές και τη σημασία του πειράματος.

Στο μηχανουργείο του πειράματος -τα παλιά σφαγεία της πόλης-  πολλοί ξένοι επιστήμονες που συνεργάζονται στη δημιουργία του εξοπλισμού των ανιχνευτών, μιλούν για τις ειδικότητες και τις προσδοκίες τους.  Και ο κινηματογραφιστής Στράτος Στασινός,  το άγρυπνο μάτι του πειράματος, καταγράφει τις προσπάθειες και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της πόντισης.

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.