24 Νοε, 1998

Αναζητώντας τη Βερενίκη ΕΡΤ 1998, 4ο επεισόδιο

Κατοπτεύοντας από τη μικρή γωνιά του το στερέωμα, ο άνθρωπος παρατηρεί ουσιαστικά το παρελθόν του σύμπαντος.

Πότε και με ποιόν τρόπο δημιουργήθηκαν οι Γαλαξίες και τα άστρα; Τι κόσμους και ποιες διεργασίες στο αχανές αποκαλύπτουν τα σύγχρονα εξελιγμένα τηλεσκόπια;

Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μας ξεναγεί στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και συζητά με τον καθηγητή για τη γέννηση των γαλαξιών και των άστρων. Και – πως θα μπορούσε άλλωστε να ξεχαστεί- μας οδηγεί στον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης.

Στη διπλανή κορφή του Ψηλορείτη, στο Ιδαίον Άντρον, ο καθηγητής ανηφορίζει  με τον Βασίλη Κάλφα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, συζητώντας για τις κοσμογονίες και τις θαυμαστές συλλήψεις του αρχαίου νου.

Κι έπειτα ανηφορίζει στην  άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ήπειρο. Στο χωριό Βερενίκη ο καθηγητής υποδέχεται τη Βασιλική Τσικούδη, αστροφυσικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και παρακολουθεί ένα μάθημά της μαζί με τα παιδιά του χωριού.

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.