10 Νοε, 1998

Αναζητώντας τη Βερενίκη ΕΡΤ 1998, 2ο επεισόδιο

Ο καθηγητής συνεχίζει την αναζήτηση της Βερενίκης από την αρχή του χώρου και του χρόνου.

Στη  Vilette, την Πολιτεία της Επιστήμης και της Βιομηχανίας στο Παρίσι, συναντά τον Γιάννη Ηλιόπουλο, καθηγητή Φυσικής στο Cοllege de France και συζητούν τις θεωρίες για την Απαρχή του Σύμπαντος,  και τις θεμελιώδεις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τον κόσμο.  Κι έπειτα στη  Defense, ο καθηγητής συζητά για τη σχέση της Φιλοσοφίας με την Επιστήμη με τον κορυφαίο φιλόσοφο της εποχής μας Κορνήλιο Καστοριάδη.

Στο παλαιό αμφιθέατρο της Φυσικής Σχολής στην Αθήνα, ο Δημήτρης Νανόπουλος, καθηγητής Φυσικής στο Huston, αναφέρεται στην αναζήτηση της Ενιαίας θεωρίας για την Απαρχή του Σύμπαντος.  Και στην Οξφόρδη,  ο κυπριακής καταγωγής Αστροφυσικός  George Efstathiou είναι ξεκάθαρος: είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλα σύμπαντα, που - επίσης πιθανόν-  δημιουργήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Μετά την περιπλάνηση στους δρόμους της Επιστήμης, στα μονοπάτια του μύθου και στην Τέχνη. Το μουσικό συγκρότημα των Χαΐνηδων επιχειρεί μια απάντηση με το Παραμύθι Του Κόσμου.

Ποιος δημιούργησε το Σύμπαν, ρωτά ο  καθηγητής τον δημιουργό  και μεταπτυχιακό φοιτητή Φυσικής  Δημήτρη Αποστολάκη. Κι εκείνος παραπέμπει στην ιστορία του μικρού Γιωργάκη, ο οποίος, όταν ο δάσκαλος του έκανε την ίδια ερώτηση, απάντησε: Εγώ, κύριε, αλλά δε θα το ξανακάνω!

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.