03 Νοε, 1998

Αναζητώντας τη Βερενίκη ΕΡΤ 1998, 1ο επεισόδιο

Η αναζήτησή της Βερενίκης δεν έχει όριο στο χώρο και το χρόνο. Κινείται μέσα τους μύθους αλλά και στη σημερινή Επιστήμη. Και αναζητώντας την, ο καθηγητής προσπαθεί να καταλάβει πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν, πώς εξελίχτηκαν τα άστρα και πώς, στο δικό μας πλανήτη, άνθισε η ζωή.

Η αναζήτηση της Βερενίκης είναι μια περιπλάνηση σε τόπους και ανθρώπους.

Πρώτος σταθμός η Αίγυπτος, όπου βασίλευσε η Βερενίκη,  και ένας σπουδαίος πολιτισμός έπλασε μύθους κοσμογονικούς και ανέπτυξε την Αστρονομία.

Εκεί, στη σκιά των Πυραμίδων, ο καθηγητής συνομιλεί  με  τον φημισμένο αρχαιολόγο Zahi Hawass για τις δοξασίες και τις αστρονομικές δυνατότητες των αρχαίων Αιγυπτίων.

Στην Αλεξάνδρεια, με ξεναγό την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Λίλα Μαραγκού  επισκέπτεται την περίφημη Βιβλιοθήκη. Και με τον Βασίλη Κάλφα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, διαπλέουν τον Άνω Νείλο και συζητούν για το πτολεμαϊκό σύστημα, την κατακλείδα της αρχαίας μαθηματικής, γεωκεντρικής αστρονομίας.

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.