Στρασβούργο, 04 Ιουλ 2016

Οι άδειες καναλιών να χορηγούνται από ανεξάρτητες αρχές, όχι από υπουργούς

Οι άδειες καναλιών να χορηγούνται από ανεξάρτητες αρχές, όχι από υπουργούς

Εδώ το βίντεο της παρέμβασης

Τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου αδειοδότησης τηλεοπτικών καναλιών στην ΕΕ «με κυρίαρχο ρόλο για ανεξάρτητες αρχές και όχι για Υπουργούς» θα εισηγηθεί ο Γ. Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό ανακοίνωσε σε επίκαιρη παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Γραμματικάκης υπογράμμισε ότι «η στροφή προς την Ευρώπη που πραγματοποίησε πέρσι η κυβέρνηση περιορίζεται στα οικονομικά ζητήματα» και εξέφρασε τη λύπη του που «η κυβέρνηση απομακρύνει τη χώρα από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όσον αφορά στην ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό επιβεβαιώνει και η εκτενής επιστολή - 30 σελίδων - του Επιτρόπου Έτιγκερ προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την συστηματική ανατροπή της ανεξαρτησίας μιας εθνικής ρυθμιστικής αρχής».

Στην παρέμβασή του ο Γ. Γραμματικάκης αναφέρθηκε σε τρία ακόμα παραδείγματα υπονόμευσης της ελευθερίας των ΜΜΕ:

  • Το προσφάτως θεσμοθετημένο πλαίσιο αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, που προβλέπει αδικαιολόγητα μεγάλο περιορισμό στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που αποφασίζει αυθαίρετα ο ίδιος ο Υπουργός.
  • Τις προκλητικές κυρώσεις Ελλήνων δημοσιογράφων από το συνδικαλιστικό τους όργανο, επειδή υποστήριξαν το «Ναι» στο δημοψήφισμα του περσινού καλοκαιριού.
  • Την εισβολή εισαγγελικών αρχών και της αστυνομίας σε ένα από μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας, με σκοπό να συλλάβουν έναν αξιόλογο τον δημοσιογράφο και να παρεμποδίσουν την μετάδοση της εκπομπής του.

 

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κάλεσε τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές να παρακολουθούν στενά τις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις στην Ελλάδα και να στηρίξουν την πρότασή του για ένα νέο πλαίσιο αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ με κυρίαρχο ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών και όχι του εκάστοτε Υπουργού.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει νέα νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία της πρότασης αυτής έχει οριστεί η επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, της οποίας μέλος είναι ο κ. Γραμματικάκης.

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.