Στρασβούργο, 15 Δεκ 2016

Στην Ελλάδα αλλοιώνεται η έννοια της εργασίας

Στην Ελλάδα αλλοιώνεται η έννοια της εργασίας

Γ. Γραμματικάκης: Στην Ελλάδα αλλοιώνεται η έννοια της εργασίας

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης υπερασπίστηκε  σήμερα στην ολομέλεια του ΕΚ την σημασία του κοινοτικού κεκτημένου στα εργασιακά, όχι μόνο όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και στην ανάγκη υπάρξεως ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του, που έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ο κ Γραμματικάκης τόνισε τα ακόλουθα: 'Εάν ο κόσμος των εργαζομένων, αφεθεί στην τύχη του, θα ενισχυθούν απλώς οι κραυγές του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας σε όλη την Ευρώπη. Αυτονόητος είναι, λοιπόν, ο σεβασμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το κοινοτικό κεκτημένο όμως δε σταματά εδώ. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα με γενναία και ειλικρινή ματιά: Η  ανεργία παραμένει σταθερά γύρω στο 25%, με ιδιαίτερες αιχμές στους νέους ανθρώπους, ενώ παραπάνω  από μία στις δύο προσλήψεις αφορούν μερική ή ελαστική απασχόληση. Φοβούμαι, λοιπόν, ότι η έννοια της εργασίας στην Ελλάδα αλλοιώνεται και ο κοινωνικός ιστός της χώρας καταστρέφεται με σταθερό ρυθμό. Δίκαια, επομένως, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί όχι μόνο το κεκτημένο αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Είναι όμως, παράλληλα, αναγκαία και η διεκδίκηση ενός λειτουργικού και αποδοτικού δημοσίου, που σήμερα εξακολουθεί να κινείται σε κομματικές ή πελατειακές συντεταγμένες. Πέραν όμως και πάνω από όλα, απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενός δικτύου προστασίας για τους ανέργους που είναι πράγματι τα μεγάλα θύματα της κρίσεως.

Σε αυτές  τις ριζικές  μεταρρυθμίσεις,  οι  επιδόσεις  των προηγούμενων κυβερνήσεων,  δυστυχώς  όμως και της σημερινής, είναι αναιμικές η ανύπαρκτες. Ο μύθος του Σισύφου είναι ένας αρχαίος ελληνικός μύθος και είναι τραγωδία να τον ζει η σύγχρονη Ελλάδα'.

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.