26 Οκτ, 2017

Από την Κρήτη του Μίνωα στη σύγχρονη Κρήτη

Από την Κρήτη του Μίνωα στη σύγχρονη Κρήτη

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά εκδηλώσεων «Όψεις του Κρητικού Πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 16-17 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Γιώργου Γραμματικάκη.

Ήταν ένα διήμερο ταξίδι, με αφετηρία και προορισμό τον ίδιο τόπο, εκείνο το «θεριό που κείτονταν στη θάλασσα», όπως ονόμαζε την Κρήτη ο Νίκος Καζαντζάκης.
Ένα ταξίδι με αφετηρία την προϊστορική Κρήτη και ξεναγό έναν σπουδαίο αρχαιολόγο, που μελετά τη Μινωική Κρήτη σχεδόν... από γεννησιμιού του, τον Λευτέρη Πλάτωνα, Αν. Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Λ. Πλάτων με την ομιλία του «Μινωική Κρήτη: θεοί και άνθρωποι, η γη και η θάλασσα» ξενάγησε τους ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελληνικής Πρεσβείας και πολλούς πολίτες στον τόπο και τη θάλασσα, στους θεούς και τους ανθρώπους που δημιούργησαν το μεγαλείο της Μινωικής Κρήτης.

Το επόμενο βράδυ, το ταξίδι ήταν μουσικό, με οδηγό τον Στέλιο Πετράκη, κορυφαίο εκφραστή της κρητικής μουσικής παράδοσης. Η συναυλία «Μουσικοί ήχοι της Μεσογείου» πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Le Bouche à Oreille. Στο Α΄μέρος της συναυλίας «Μουσικοί ήχοι της Μεσογείου» το τρίο Lopez-Petrakis-Chemirani οδήγησε το πολυπληθές κοινό σε μια μαγευτική μουσική διαδρομή από την Κρήτη ως το γαλλικό Νότο και την Ισπανία. Ενώ στο Β΄μέρος το Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής πλημμύρισε την ατμόσφαιρα με τους μαγικούς ήχους της κρητικής μουσικής παράδοσης και εντυπωσίασε έλληνες και ξένους θεατές. Μάλιστα, στην αρχή της συναυλίας, τους θεατές περίμενε μια έκπληξη: ακούστηκε από την Ελευθερία Κατσικαλάκη ο «Ύμνος προς τον Δικταίο Δία», ένα συγκλονιστικό κείμενο που ξεκίνησε από τους αρχαίους χρόνους, και με μια σπασμένη επιγραφή έφτασε σε εμάς σήμερα.

Με αφορμή τις «Όψεις του Κρητικού Πολιτισμού», ο Γ. Γραμματικάκης δήλωσε: «Ο πλούτος των εκδηλώσεων που κινείται γύρω από τον νοητό άξονα του ελληνικού πολιτισμού έχει σκοπό να δείξει και στους Ευρωπαίους φίλους μας ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, δεν είναι μόνον εκείνη των μνημονίων και των διαρκών αξιολογήσεων. Είναι παράλληλα η Ελλάδα που ανθίσταται και δημιουργεί».

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.