04 Μαρ, 1996

Κοσμογραφήματα

Κοσμογραφήματα

Σε πρώτο πλάνο, οι άξονες των Κοσμογραφημάτων είναι περίπου φανεροί: η περιγραφή των σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων, γύρω από το Σύμπαν και την εξέλιξή του, και η σύνδεσή τους με τα προαιώνια ερωτήματα του ανθρώπου. Τα θέματα της παιδείας και του πολιτισμού, που συνιστούν τη σταθερή αγωνία του συγγραφέα. Τέλος κάποιες πολιτικές, με την ευρύτερη έννοια, απόψεις, και η προσπάθεια να ιδωθεί το παρόν και το μέλλον, το ελληνικό, με ματιά άλλη.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο επίπεδο, στο οποίο κινούνται τα Κοσμογραφήματα. Από την «Αντιύλη ως συνέπεια της ομορφιάς» ως την «Επιστήμη ως συνιστώσα πολιτισμού», κι από τη «Χώρα των υποκριτικών εκπλήξεων» ως την «Ολιγώτερο οδυνηρή θεώρηση του θανάτου» και τον «Ανορθόδοξο δεκάλογο για το μέλλον» τα άρθρα των Κοσμογραφημάτων ιχνηλατούν και αποκαλύπτουν τον κόσμο του συγγραφέα: η επιστήμη, η τέχνη, ο πολιτισμός, η παιδεία και η εκπαίδευση, οι παραδοξότητες της ελληνικής πραγματικότητας και ο ρόλος των προσώπων.

Ο ίδιος ο συγγραφέας μάλιστα έχει την υποψία ότι, όπως σε όλες τις πράξεις ή τις σκέψεις της ζωής, είναι ο εσώτερος εαυτός του, γνωστός και ταυτόχρονα ανεξερεύνητος, νηφάλιος και ωστόσο κάπου της παραφοράς, ορθολογιστής αλλά και έτοιμος να παραδοθεί στη γοητεία των μυστικών φωνών -είναι αυτός, ο πολύπλοκος και αντιφατικός εαυτός, που ψιθυρίζει πίσω από τα κείμενα ή προσπαθεί να καλύψει τις λέξεις.

διαβάστε το απόσπασμα

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.